• Eén voor één bij het paspoorthokje

Veel/vaak gestelde vragen over Russische visa

Let op: over e-visa hieronder meer. Antwoord: Vraag bij ons ‘visa support’ aan: letterlijk visumondersteuning, verplichte documenten om een visum mee te kunnen aanvragen.
Bij het bestellen kun je kiezen of je voor de vervolgstappen zelf naar het Russia Visa Centre of het Russische consulaat in Den Haag wilt (2 x, aanvragen en later nog eens voor het ophalen van het visum) of dit wilt laten doen. 

Antwoord: Russisch visum zelf (dwz exclusief 'visumuitnodiging'/visa support) kost (voor burgers van Nederland en andere EU-landen) sinds 25 december 2023 single entry 75,20 euro, double entry 120,30 euro en multiple entry 225,70 euro + 55 euro verwerkingskosten voor het Russia Visa Centre .

Retoursturen van het paspoort met visum als dat klaar is, kost 40 euro. Elk paspoort wordt apart terugbezorgd door een koeriersbedrijf.

E-visa voor een verblijf van maximaal 16 dagen, mits Rusland wordt binnen- en weer uitgereisd via een van een reeks hiervoor aangemerkte controlepunten, kosten 47,50 euro. . 

Vraag: ooit waren er e-visa. Die waren vervolgens verdwenen. Komt dat systeem nog terug?

Antwoord: sinds 1 augustus 2023 kent Rusland opnieuw e-visa. Die zijn voor 55 nationaliteiten (waaronder de Nederlandse) te gebruiken voor eenmalige bezoeken tot max. 16 dagen verblijf in Rusland. Het punt waar je Rusland binnen wilt reizen moet verder voorkomen op een lijst grenscontrolepunten waar e-visa kunnen worden gecontroleerd.
Je kunt een e-visa aanvragen vanaf 40 dagen voorafgaand aan de gewenste begindatum van het e-visum.
Dat invullen moet je zelf doen op een speciale site: evisa.kdmid.ru. Een e-visa kost ongeveer 47,50 euro (volwassenen) cq 2,00 euro (kinderen).
Waarschuwing: het aanvraagproces vergt handigheid en veel tijd. Voor wie er niet uitkomt, blijft een 'ouderwets' visum in het paspoort een veilig alternatief. Eventueel kan RusReis.nl u er voor 80 euro ook aan helpen.

Antwoord: Ja. Wie bijvoorbeeld getrouwd is met een Rus(sin) of een Russische vader of moeder heeft, kan zijn/haar Russische familielid een verzoekschrift aan de Russische ambassadeur laten invullen dat als uitnodiging geldt om een prive-visum mee aan te vragen. Dit kan alleen als je met tickets kunt aantonen dat je samen met hem/haar Rusland binnenreist.

Nadeel is wel dat dan zoveel originele bescheiden moeten worden overlegd (o.a. huwelijksakte bij echtparen, geboorteakte bij kinderen) dat het in de praktijk alleen lonend is als je zelf voor de aanvraag naar het Russia Visa Centre of het consulaat in Den Haag kunt. Lees hier de kleine lettertjes op de site van het Russische consulaat.
Hier de uitleg op de site van de Russische ambassade/consulaire afdeling in België.
Sinds eind 2021is dit systeem verder vergemakkelijkt: privé-visa worden tot 1 jaar geldigheid uitgegeven, zónder dat daarbij 90 dagen de maximumduur van het verblijf in Rusland is.

Antwoord: Een hotelvoucher is eigenlijk een hotelbevestiging. Je hebt zo’n document nodig om een toeristenvisum voor Rusland mee aan te vragen. Verwarrend genoeg is niet elke hotelbevestiging geschikt als ondersteunend document voor de visumaanvraag.

De uitgever/opsteller van het voucher moet registreerd staan in het Russische toerismeregister. Als je rechtstreeks bij een groter Russisch hotel boekt, kunnen zij je zo’n voucher toemailen. Wie voordeliger boekt via een site als Booking.com, krijgt wel een bevestiging van zijn boeking maar deze bevestiging is niet te gebruiken om een visum mee aan te vragen. Bestel in dit geval liever voor 20 euro een voucher/toeristische visa support letter + 25,00 euro + btw (30,25 euro incl. btw) voor een ingevuld visumaanvraagformulier via deze site, dat is voordeliger dan extra te betalen aan het hotel.

Na het invoeren van je bestelling via https://www.russischvisum.nl/visum-aanvragen/ mailen we je een factuur met instructies over hoe de kosten naar ons over te maken.
Mail je ons via rusreis.nl@mail.ru vervolgens een screenshot van je betaling, dan gaan we meteen aan de slag.Heb je een bevestiging van een boeking maar weet je niet of die voldoet om een visum mee aan te vragen? Stuur ons dan een mailtje (rusreis.nl@mail.ru) met het document als bijlage erbij, dan kijken we er even voor je naar.

Zelf kun je op zo’n document ook zoeken naar een 6-cijferig MVT-nummer. In het Russisch wordt MVT geschreven in cyrillische letters als MBT óf PTO (eigenlijk RTO: Register Touroperators), met daarachter dus 6 cijfers (meestal 00xxxx). Zie je die code staan, dan heb je een bruikbaar voucher in handen; zo niet, dan zul je afzonderlijk een document moeten bestellen om je visum mee aan te vragen.

Antwoord: normaalgesproken kunnen we dit document binnen 2 a 3 dagen leveren, in dringende gevallen eventueel binnen een etmaal. Standaard leveren we per e-mail het voucher + een vooringevuld visumaanvraagformulier  als pdf-bestanden, om zelf uit te printen.

Kun je niet zelf uitprinten, laat ons dat dan even weten (in het onderste invulvak bij ‘opmerkingen’ op het online formulier op https://www.russischvisum.nl/visum-aanvragen/ of door ons een mailtje te sturen via rusreis.nl@mail.ru; we sturen dan de documenten in papieren vorm toe per post (PostNL); we rekenen hier geen extra kosten voor; weet slechts dat dit 1 a 2 dagen langer duurt.

Het Russische consulaat kent een speciale regeling om niet-Russen van wie een naast familielid in Rusland is overleden, relatief snel aan een visum te helpen om op korte termijn naar Rusland te reizen.

 

Hier een linkje naar Russischtalige info over dit type visa op de site van het Russische consulaat.

 

Antwoord: wie in de afgelopen 12 maanden eerder naar Rusland is gereisd op een visum, komt in aanmerking voor een vlot te verkrijgen zakelijke uitnodiging als basis voor een visum voor 1 jaar. Daarop kun je per 180 dagen (klein halfjaar) maximaal bij elkaar opgeteld 90 dagen in Rusland verblijven. Je moet het dus niet willen misbruiken als pseudo-verblijfsvergunning, maar kunt er ideaal vaker op naar Rusland reizen. Ook kun je zo spontaan op reis, bijvoorbeeld bij onvoorziene situaties rond vrienden of (schoon)familie in Rusland.
Normaalgesproken kunnen we zo’n uitnodiging binnen 2 a 3 dagen leveren, in dringende gevallen eventueel binnen een etmaal. De verwerkingsduur van de aanvraag voor zo’n multiple entry-visum is echter een paar dagen langer: reken op tenminste 2 weken. 

NB: er zijn tegenwoordig ook multiple entry 180-daagse toeristenvisa te krijgen; daarvoor geldt niet de eis dat je in het voorbije jaar mistens een keer eerder in Rusland moet zijn geweest.

NB2: houd er wel rekening mee dat multiple entry-visa sinds eind december 2023 flink duurder zijn geworden: de visumleges is van 35 naar 225,70 euro verhoogd. Bovendien kun je voor 'snelle' bezoekjes tot 16 dagen verblijf vaak toe met een e-visum, en dat is een stuk minder kostbaar.

 

De Russische overheid stelt geen bijzondere eisen aan het ‘zakelijke’ karakter van de reizen met dergelijke visa. Je hoeft geen KvK-inschrijving van een bestaand bedrijf te overleggen. Je in theorie oriënteren op eventuele zakelijke ideeën in de toekomst is dus eigenlijk voldoende. Hooguit moet je onderweg niet aangeven toerist te zijn als je op een zakelijk visum reist. Maar denk je over het opschrijven van je reisverhalen, dan schuilt daarin mogelijk een gouden businessplan…

 

Ben je níet in de afgelopen 12 maanden eerder in Rusland geweest, dan kunnen we een uitnodiging voor een jaarvisum voor je aanvragen bij de Federale Migratiedienst FMS. Dan heb je eerst echter te maken met een wachttijd van 4 weken voor de uitnodiging, en daarna nog eens de visumaanvraagprocedure. Voor wie een wereldreis voorbereidt, is dat evengoed een handige optie.
Sinds medio 2022 is er een prettig alternatief: een 6 maands (180 dagen officieel) toeristisch visum met multiple entry. We helpen je vlot aan het 'voucher'/'uitnodiging' voor zo'n visum; slechts duurt de eigenlijke visumaanvraag een week langer, maar in totaal twee en een halve week heb je dan een visum voor een half jaar waarop je meerdere keren naar Rusland kunt.

 

Behalve 6-maands- en jaarvisa kende Rusland visa voor 2, 3, 4 en 5 jaar. Momenteel worden die echter niet meer verstrekt en zijn 1-jaarsvisa het maximum.

 

Antwoord: ja. Een Ruslandverklaring is een Engelstalige brief van een verzekeringsmaatschappij, waarin deze verklaart dat iemand is gedekt voor medische zorgkosten tijdens zijn verblijf in Rusland. Ook moet erin staan dat bij medische noodzaak repatriëring (vervoer terug naar waar je normaalgesproken woont) wordt geregeld/vergoed, en zelfs bij overlijden het transport terug van de overledene zal worden geregeld.
Wie naast het basispakket een aanvullende zorgverzekering heeft, voldoet meestal wel aan deze vereisten.

Wat ook belangrijk is, is de vermelde periode. Wil je een visum dat wat langer loopt dan je concrete reisplan (als 'reservedagen' of omdat je binnen een paar maanden nóg eens naar Rusland wil reizen), noem dan bij je verzekeraar die langere periode. Te lang vermelden is niet erg maar een dag te kort leidt snel tot een 'te kort' visum.

De brief zelf - die Ruslandverklaring dus - is gratis. Houd er wel rekening mee dat veel verzekeraars er een paar dagen tot een week over doen om zo'n brief toe te mailen of te sturen. Een kopietje of afdrukje ervan moet aan de uitnodiging/voucher en het visumaanvraagformulier worden toegevoegd; eerder kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen.

Antwoord: geen paniek. Sommige verzekeraars verwijzen naar de reisadviezen van de overheid en geven aan slechts voor 'groene' gebieden dekking te bieden.
De  Russische verzekeraar Alfa biedt tijdelijke medische zorgverzekeringen voor Rusland aan, die voldoende scoren voor het doel een visum te ontvangen. Wil je het gemakkelijker en of heb je geen Russische bankrekening om zoiets van te betalen, kijk dan even hier, dan helpen wij je vlot.

Hier nóg een handige site om een Russische medische verzekering te regelen voor als je een e-visum wilt aanvragenrussiable.com/travel-medical-insurance-russia-electronic-visa.

Antwoord: trek er altijd minstens 2 weken voor uit, een paar weken meer als het om een ‘multiple entry’ visum gaat. De verwerking van een visumaanvraag voor een toeristisch visum en een single entry of double entry businessvisum duurt op het Russische consulaat momenteel minstens 1 week (+ een of twee dagen om vervolgens je paspoort weer terugbezorgd te krijgen). Een multiple entry businessvisum duurt vaak enkele dagen langer, tenminste 2 weken (+ ook weer een of twee dagen om het paspoort met visum terug te ontvangen).

Moeten wij je om te beginnen aan een toeristisch voucher of een zakelijke uitnodiging helpen, dan duurt dit 1 dag. Kun je zelf de documenten afdrukken als wij ze toesturen per e-mail, dan werkt dat het vlotst. Evt. per 'papieren post' toesturen van die documenten kan ook, maar duurt snel 2 dagen langer.

Parallel moet je bij je zorgverzekeraar even een ‘Rusland-verklaring’ aanvragen (een Engelstalige brief waarin je zorgverzekeraar garandeert dat medische kosten tijdens je verblijf in Rusland zullen worden vergoed). Die brief moet als bijlage bij het visumaanvraagformulier voor het Russische consulaatworden gevoegd. Sommige verzekeraars hebben 1 dag nodig voor die brief, sommige een paar dagen langer.

Je voegt de verzekeringsverklaring + je paspoort + 1 pasfoto bij de documenten die je van ons voor de visumaanvraag ontvangt.Bij het Russia Visa Centre aan de Parkstraat 83 in Den Haag  kunnen op afspraak aanvragen worden ingediend.  
De kosten per visum zijn hier 75,20/120,30/225,70 euro leges + 40/55 euro verwerkingskosten. Na 1 week (bij piekdrukte wat langer) is het visum klaar. Voor de pasfoto waarvan 1 exemplaar op het visumaanvraagformulier moet worden geplakt, geldt de eis dat deze hooguit 3 maanden geleden gemaakt mag zijn.

Ga dus eerst ook even om een ‘verse’ pasfoto! (zelfde technische eisen als voor Nederlandse ID-documenten). Spoedafhandeling is slechts in uitzonderlijke situaties mogelijk. Voor aanvragen die vlot klaar moeten zijn, adviseren wij in Den Haag zelf naar het Russia Visa Centre te gaan (en 60 euro 'premium' verwerkingskosten ). Spoed ivm overlijden van iemand in Rusland: het consulaat gaat hier coulant mee om.

Leg zelf eerst contact met het Russische consulaat en bel ons daarna, dan kunnen we vlot een toeristisch voucher laten opstellen + visumaanvraagformulier invullen en toemailen.Wilje met de papieren naar het Russische consulaat in Den Haag, Scheveningseweg 2, dan kan dat slechts op (zeer vroegtijdig gemaakte) afspraak. Voor het consulaat kunnen afspraken slechts zeer ruim van tevoren worden gemaakt voor tijdstippen tussen 10 en 11 uur op ma/di/do/vr; bij het Russia Visa Centre aan de Parkstraat 83 in Den Haag kun je veel ruimer terecht op afspraak maar is het ook mogelijk visumaanvragen per post in te zenden. Tip: zorg dat je eerst de papieren voor je visumaanvraag regelt, voordat je de afspraak maakt of voorbereidt je papieren met je paspoort naar het visumcentrum te sturen.

Wij kunnen ook regelen dat je alles kant en klaar kunt opsturen naar het Russisch visumcentrum. Je krijgt je paspoort dan per koerier weer terug met het visum erin. 

Antwoord: in principe mag een visumaanvraag vanaf 3 maanden voorafgaand aan de begindatum van het gewenste visum worden ingediend. Er zijn echter ook types visumuitnodigingen (mn. zogenaamde telex-uitnodigingen) die je pas 45 dagen voorafgaand aan de gewenste begindatum van de verblijfsperiode mag aanvragen. Een e-visa mag je vanaf 40 dagen voorafgaand aan de geplande inreisdatum aanvragen.

Antwoord: in principe niet. Natuurlijk kun je net zo goed als een paar ‘reservedagen’ aan het eind van je visumperiode inbouwen, dat ook aan het begin van de periode doen, waardoor je dan ook eerder aan je visumprocedure kunt beginnen. Wil je meer tijd winnen, dan kan een 6-maands toeristenvisum of een 90-daags of 1 jaars-zakelijk visum uitkomst bieden. Je mag binnen de visumperiode van bijv. 6 maanden of 1 jaar rustig ergens in de laatste maand Rusland binnenreizen, als je maar zorgt dat je er uiterlijk op de dag dat je visum afloopt ook weer uit vertrekt.

Antwoord: klopt. Je overhandigt tegelijk met de papieren voor de visumaanvraag ook je paspoort. Bij ‘laten doen’ van het proces door een visumdienst, stuur je meestal de papieren + je paspoort aangetekend naar de visumdienst op, of je levert ze daar persoonlijk in.  Van de visumbalie van Rusland gaat alles naar het Russische consulaat, dat het visum als paginagrote sticker in het paspoort plakt.

Mag dat? ‘Moet’ je je paspoort uit handen geven? Ja. Of de marechaussee op Schiphol je paspoort nu 1 minuutje vasthoudt en door een scanner haalt, of een buitenlandse paspoortcontroleur, óf een buitenlandse overheidsorganisatie daar 1 of 2 weken over doet, is vergelijkbaar. Je paspoort is als een boekje met ‘tig’ blaadjes waar ‘VISA’ boven staat, zelfs op dit soort rituelen voorbereid. Wil je dit niet, ga dan óf niet op reis, of kies voor een e-visum.

Antwoord: ga voor een e-visa of overweeg een tweede paspoort. Visumperikelen zoals bij het weken uit handen moeten geven van je paspoort voor een visumaanvraag voor land A, terwijl je tussendoor naar land B moet of je paspoort voor andere verplichtingen nodig hebt, zijn een reden om in aanmerking te komen voor een tweede paspoort.

 

Tweede paspoorten worden in Nederland voor 2 jaar uitgegeven. Let wel op dat je je eerste paspoort moet laten zien bij het aanvragen van het tweede. Ook moet je motiveren waarom je een tweede paspoort nodig hebt. Dat je je paspoort voor de aanvraag van een Russisch visum enkele weken kwijt bent aan het Russische consulaat terwijl je tussendoor naar een ander land moet (kunnen) reizen, is daarbij een goede motivering. Eventueel kun je bij die gegelenheid aangeven dat je bij het ophalen van het tweede paspoort je eerste paspoort niet bij je zult kunnen hebben vanwege een visumaanvraag.

 

Je kunt je Russische visum trouwens ook in je tweede paspoort aanvragen (NB: je mag maar één geldig Russisch visum tegelijk bezitten), alleen moet je daarbij in het achterhoofd houden dat Russische visa altijd slechts tot maximaal 6 maanden vóór de verloopdatum van het document worden uitgegeven. Voor Russische visa heb je er dus maximaal anderhalf jaar plezier van. Het is op dit moment overigens niet zo dat andere landen er aanstoot aan nemen dat er een Russisch visum in je paspoort zit (zoals bij Israël en Arabische landen speelt).

Antwoord: Verwarrend genoeg zijn er twee begrippen die door elkaar lopen. De Nederlandse ambassade in Moskou bijvoorbeeld, bedoelt met registratie dat Nederlanders die langer in Rusland verblijven, aan de ambassade doorgeven waar ze wonen en hoe ze bij calamiteiten kunnen worden gewaarschuwd.

Meestal echter wordt met registratie bedoeld dat buitenlanders die 7 werkdagen of langer in Rusland verblijven, geregistreerd moeten worden. Dat moet de gastvrouw/gastheer of het hotel doen waar ze verblijven, of het bureau of bedrijf dat de buitenlander heeft uitgenodigd. Rechts naast deze tekst (of door op deze link te klikken) kun je op deze site een registratieformulier downloaden. Het moet op voor- en achterzijde van een A4-tje (dubelzijdig printen dus) worden afgedrukt. Dit formulier bestaat slechts in het Russisch, dus vraag er hulp bij van bijv. je gastheer/gastvrouw. Hier meer info over registratie van buitenlandse bezoekers door Russische burgers.

Antwoord: Nee. Vroeger moest het verplicht binnen 72 uur (3 dagen), sinds een paar jaar hoeft het nog slechts als je 7 dagen of langer in Rusland verblijft. Feestdagen tellen daarbij normaal niet mee, zodat bijvoorbeeld jaarlijks veel bezoekers die Rusland in de nieuwjaarsvakantie aandoen, zich tussen 31 december en 8 januari niet druk hoeven te maken over registratie. Anderzijds: zeg nooit nee als je hotel aanbiedt de registratie te regelen, ook niet als dat tot een bedrag van 20 euro kost.

Antwoord: Ja. Geen probleem. Als het maar is binnen de geldigheidsduur van het visum en je ook weer op tijd het land verlaat.

Antwoord: Nee. Als je bijvoorbeeld een dag eerder dan dat de geldigheid van je visum begint aankomt bij/in Rusland, dan zul je aan de grens/cq voor de paspoortcontrole moeten wachten tot de datum verspringt.

Antwoord: Ja. Geen probleem. Eerder weg mag, later (= ‘te laat’) levert enorme problemen op.

Antwoord: Nee. Probeer dat vooral niet. Verlengen van een visum is normaalgesproken evenmin mogelijk. Ga op tijd het land uit en vraag zo nodig een volgend visum aan. Mocht je in een ziekenhuis belanden en daardoor het land te laat dreigen te verlaten, dan kan de ziekenhuisadministratie helpen dat proces te versoepelen.

Antwoord: De huidige geopolitieke situatie lijkt er voor te zorgen dat visumvrij reizen naar Rusland ver weg is.

Antwoord: Als je een Russisch visum in je paspoort hebt, is het handig om bij het vervangen van je paspoort op het gemeentehuis te vragen of je je oude paspoort mag houden. Bij afgifte van je nieuwe paspoort wordt het oude paspoort dan ongeldig gemaakt door gaten te knippen in de plastic houderpagina van het paspoort.

Als je een volgende keer naar Rusland wilt, wordt voor de visumaanvraag namelijk de vraag gesteld wanneer je de laatste keer naar Rusland bent gereisd. Je kunt dan de data aflezen van het vorige visum in je oude paspoort of van de stempels die daar op staan.Wil je een zakelijk ‘multiple entry’ visum aanvragen (dwz een visum waarmee je meerdere keren tijdens de geldigheidsduur Rusland in en uit kunt), dan is het verplicht om een scan/kopie te overleggen van je vorige visum
(je moet dan minder dan een jaar geleden naar Rusland zijn gereisd om zo’n type visum te kunnen aanvragen).

Antwoord: Nee. Een 6 maands-visum (toeristisch of zakelijk) is een visum voor 180 dagen, waarop je maximaal 90 dagen achtereen in Rusland mag blijven. Op een jaarvisum (zakelijk) staat - in het Russisch - ook aangegeven dat je per 180 dagen 90 dagen in Rusland mag verblijven.

Dergelijke visa zijn bedoeld voor kortere bezoeken aan Rusland. Wil je of moet je langer in Rusland verblijven, vraag dan in Rusland een verblijfsvergunning aan. Houd er rekening mee dat een aanvraag daartoe dermate veel tijd in beslag kan nemen, dat het mogelijk noodzakelijk is om Rusland hangende de aanvraag te moeten uitreizen om te voorkomen dat de maximale verbijfstermijn wordt overschreden. NB: voor de nieuwe generatie privé-visa voor bijv. getrouwde partners, kinderen en ouders van Russische burgers geldt de maximum-90 dagen verblijfsduur niet.

Antwoord: Alleen wie op een multiple entry visum net 90 dagen in Rusland heeft verbleven, moet er vervolgens 90 dagen uit wegblijven. Voor andere reizigers is er geen beletsel om meteen na terugkeer uit Rusland een volgend visum aan te vragen. En zijn je maximale 90 dagen verblijf per 180 dagen nog niet op, dan mag je bij wijze van spreken de volgende dag alweer terugreizen voor een volgend verblijf.


Antwoord: Regelmatig wordt geweigerd een visumaanvraag in behandeling te nemen als documenten ontbreken, of niet de juiste bijlagen worden bijgevoegd. In dat geval weet je meteen dat je je huiswerk moet overdoen en/of een plan B moet bedenken...
Ernstiger is het als je door eerdere problemen in Rusland op een zwarte lijst staat van buitenlanders die een paar jaar niet meer welkom zijn in Rusland. Je kunt zelf nagaan of dat het geval is via een online-FSB-zoekopdracht op services.fms.gov.ru/info-service.htm. Krijg je daar bevestigd dat je op zo'n lijst staat, dan heeft indienen van de visumaanvraag nu weinig zin, want zal de aanvraag worden geweigerd terwijl je evengoed je geld voor het in behandeling nemen van de aanvraag kwijt bent.



De Russische veiligheidsdienst FSB heeft in Rusland dezelfde functie als de Koninklijke Marechaussee in Nederland: grensbewaking. Op de site van de FSB-grensdienst is een pagina 'frequently asked questions': ps.fsb.ru/fps/faq.htm. Lees je geen Russisch, schakel dan Google Translate in.