Kies liever voor klein(schalig)!
Blog: Kies liever voor klein(schalig)!
Wie verliest het meest bij een crisis: de grote rijke of de kleine arme(re)? Het gevoel kan bij beiden hetzelfde zijn, maar per saldo gaat de grote rijke er natuurlijk het meest op achteruit. Iets daarvan kwam afgelopen week voorbij bij het digitale Travel Congress van de Jaarbeurs. In andere jaren zou het deze week daar - bij de Jaarbeurs in Utrecht - druk zijn geweest rond de Vakantiebeurs. Dit jaar niet. Zoiets massaals als een beurs houden, kan nu niet. En ook vakanties en reizen zijn even iets voor de langere termijn.
Het Travel Congress was voor kleinere reisondernemers niet om aan te zien. De onvermijdelijke Frank Oostdam van de branchevereniging van de grote reisondernemingen, de ceo van D-Reizen, idem van de Jaarbeurs... Eígenlijk ging het vooral over (veel) geld. En niet (of veel te weinig) om het gevóel dat reizen je bezorgt. Terwijl dat laatste de essentie is.
Tip in coronatijd: doe tijdens een wandeling in het bos of aan het strand eens alsof je op vakantie bent... Of, als je écht vast zit thuis: gebruik eens Google Streetview voor een ritje in een ander land. Ik probeerde toevallig iets in Letland met Google Streetview. Tikte toen 'Pskov' in, de naam van een stad in het uiterste westen van Rusland, en voor ik het wist 'reed' ik daar rond en voelde me... een reiziger.
Kortom: het kan ook klein en goedkoop. Dat geldt ook voor als er 'echt' weer te reizen valt. RusReis.nl gaat zich als Russisch Verkeersbureau meer op doe-het-zelvers onder de reizigers richten. Maar wil je iets georganiseerds, kijk dan eens op vvkr.nl, de site van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties. Waren we zelf jarenlang lid van, en zijn van plan dat opnieuw te worden. Gemiddeld zit je daar beter en leuker dan bij de 'dozenschuivers' in de reisbranche. Goedkoper bovendien ook, zijn we van overtuigd.
Bedenk daarbij óók dat juist kleine reisondernemers door de Nederlandse overheid gediscrimineerd worden qua coronasteun: wie zijn winstmarge bescheiden hield en daardoor relatief hoge vaste lasten had (meer dan 7 procent), krijgt geen steun. Dat voelt erg onrechtvaardig, als je bedenkt dat de overheid er wél is voor wie duurdere reizen verkocht. De consument in ons denkt daarom: we gaan voortaan liever voor klein...
Peter Zandee